Парламент Чилі схвалив продовження режиму НС через хвилю злочинності

Парламент Чилі схвалив продовження режиму НС через хвилю злочинності

Сенат (верхня палата парламенту) Чилі схвалив нове продовження дії надзвичайного стану у низці регіонів на півдні країни через хвилю злочинності.

Раніше захід також підтримала Палата депутатів (нижня палата).

“Сенат схвалив звернення президента республіки про продовження дії режиму надзвичайного стану на 15 днів у провінціях Біо-Біо, Арауко, Мальєко та Каутін”, – йдеться на сторінці верхньої палати парламенту у Twitter. У нижній палаті продовження режиму НП підтримали 70 депутатів, проти проголосували 48. У Сенаті за це було віддано 16 голосів, проти – 10.

Президент Чилі Себастьян Піньєра оголосив режим НС у низці провінцій регіонів Біо-Біо та Арауканіа 13 жовтня. Потім міра, що дозволяє залучати до забезпечення порядку військових, продовжили кілька разів.

У регіонах Біо-Біо та Арауканія вже кілька років відбуваються підпали церков, власності підприємств, вантажівок та інших об’єктів. В останні місяці також почастішали випадки нападу на людей. Минулого тижня не менше чотирьох людей було вбито невідомими.

На місцях підпалу часто знаходять листівки з гаслами радикальних угруповань індіанців мапуче. Представники цього корінного народу вимагають від уряду республіки повернути їм землі їхніх предків.

19 грудня в Чилі пройшов другий тур виборів президента, за підсумками якого новим главою держави було обрано Габріель Боріч, який представляє ліву коаліцію “Схвалюю гідність”. Політик виступає проти мілітаризації Арауканії та Біо-Біо та обіцяє вжити заходів щодо захисту прав корінного населення.

Поділитись