Пакистан став новим ринком збуту для російської нафти

Пакистан став новим ринком збуту для російської нафти

Пакистан розмістив перше замовлення на російську нафту зі знижкою, пише Reuters. Очікується, що нафту буде доставлено до країни вже у травні.

Завдяки цій угоді Росія отримує новий ринок збуту на додаток до Індії та Китаю, які стали її основними імпортерами після західних санкцій.

У свою чергу, за рахунок дешевої нафти Пакистан отримує перепочинок на тлі кризової ситуації з платіжним балансом та критично низькими валютними резервами. Імпорт енергоносіїв становить більшу частину зовнішніх платежів країни.

У рамках угоди Пакистан купуватиме лише сиру нафту, при цьому очікується, що імпорт досягне 100 тисяч барелів на день, якщо перша угода пройде гладко.

За даними аналітиків, у 2022 році Пакистан імпортував 154 тисячі барелів нафти на день. Більшість цієї нафти було поставлено Саудівської Аравією та ОАЕ. Таким чином, якщо найближчим часом поставки російської нафти досягнуть рівня 100 тисяч барелів на день, це позначиться на колишніх постачальниках.

Незважаючи на те, що західні країни встановили цінову стелю $60 за барель для всіх, хто купує російську нафту, Індія і Китай платять ціни вище цієї межі, показують розрахунки Reuters. При цьому вони все одно одержують нафту зі значним дисконтом щодо її реальної (довоєнної) ринкової ціни.

Після початку війни в Україні США, Великобританія та Європейський союз домовилися про запровадження нафтового ембарго, а також запровадили ще низку обмежень, які значно ускладнюють постачання російської нафти по всьому світу. Через це спочатку компанії Китаю та Індії відмовлялися від російської продукції, але в результаті гігантські знижки змусили їх передумати. Публічно представники США та ЄС поки не говорили про вторинні санкції за співпрацю з РФ, проте неформально США просили Індію «не нарощувати закупівлю нафти надто стрімко».

Поділитись