Падіння тиску в Nord Stream 2 та Nord Stream могло статися через диверсію

Падіння тиску в Nord Stream 2 та Nord Stream могло статися через диверсію

Причиною падіння тиску в газопроводі “Північний потік – 2” та на обох нитках трубопроводу “Північний потік” могла стати цілеспрямована диверсія.

Про це повідомила газета Tagesspiegel із посиланням на власні джерела. За її інформацією, в обох випадках було розпочато розслідування причин того, що сталося, в якому беруть участь федеральні органи безпеки Німеччини. “Ми не можемо уявити сценарій, який не є цілеспрямованою диверсією”, – наводить видання слова джерела. “Все каже проти збігу”, – додав він.

Така передбачувана диверсія, як стверджують джерела, далеко не тривіальна, вона повинна бути здійснена з використанням сил спеціального призначення, наприклад, водолазів або підводного човна.

Щодо авторства можливої ​​диверсії, то, як пише газета, згідно з початковими припущеннями, відповідальність можуть нести українські чи пов’язані з Україною сили. Розглядаються та інші варіанти. У Берліні, за даними Tagesspiegel, наголошували, що не можна виключати, що передбачувана диверсія планувалася до зупинки постачання газу, оскільки терміни проведення таких спеціальних операцій можуть бути тривалими.

У понеділок оператор газопроводу Nord Stream AG повідомив, що увечері на обох нитках “Північного потоку” було зафіксовано падіння тиску. Причини того, що сталося, з’ясовуються. Раніше падіння тиску сталося на трубопроводі “Північний потік – 2” у винятковій економічній зоні Данії на південний схід від острова Борнхольм. Пізніше Датське морське управління повідомило про витік газу неподалік Борнхольма.

Поділитись