Озвучено теми телефонної розмови Путіна та Ердогана

Озвучено теми телефонної розмови Путіна та Ердогана

Президенту Туреччини Реджепу Тайіпу Ердогану було цікаво звірити своє ставлення і свою позицію щодо низки питань з думкою путіна у ході їхньої телефонної розмови.

Лідери двох країн мають великий спектр тем для обговорення, вважає директор Інституту стратегічних досліджень і прогнозів РУДН Дмитро Єгорченков. Він озвучив можливі теми телефонної розмови двох президентів.

30 травня відбулися телефонні переговори президента Росії Володимира Путіна та турецького президента Реджепа Тайіпа Ердогана. Повідомляється, що під час розмови лідери обговорили кілька нагальних питань.

«У рамках діалогу Росії та Туреччини насамперед обговорюються розмови двостороннього порядку денного. Є питання, які цікаві обом країнам, наприклад, Близького Сходу та взаємини Туреччини та НАТО. Україна, звичайно, займала помітне місце під час переговорів, але це далеко не ключова тема», — вважає Єгорченков.

Туреччина, Росія, Україна

Дмитро Єгорченков упевнений, що бажання Туреччини відновити діалог між Росією та Україною є важливим для Ердогана.

Турецька сторона продовжує докладати зусиль, щоб “засвітитися” на треку мирного врегулювання ситуації в Україні. Спроба ця не перша. Для турецької сторони це є важливим моментом. Вони хочуть продемонструвати власні амбіції не лише на регіональному рівні, а й на глобальному», – заявив він.

Політолог нагадав, що раніше переговори Росії та України були фактично перервані з ініціативи Києва, тому уявити їхнє відновлення сьогодні складно.

Стало відомо, що Ердоган запропонував путіну провести зустріч між делегаціями з Москви та Києва з представниками ООН, щоб укласти мирну угоду. Туреччина готова сформувати моніторинговий механізм ситуації в Україні. Ердоган також повідомив про необхідність досягти мирної угоди якнайшвидше. Президент Туреччини повідомив, що має намір зателефонувати з лідером України Володимиром Зеленським.

Поділитись