США пригрозили Анкарі відмовою в постачаннях F-16 через Швецію та Фінляндію

США пригрозили Анкарі відмовою в постачаннях F-16 через Швецію та Фінляндію

Сенатор США пригрозив Туреччині відмовою в постачаннях F-16 через позицію щодо Швеції та Фінляндії.


Голова комітету із закордонних справ Сенату Конгресу США Роберт Менендес (демократ від штату Нью-Джерсі) пригрозив Туреччині відмовою в постачанні американських винищувачів F-16, якщо Анкара не підтримуватиме ухвалення в НАТО Швеції та Фінляндії, передає газета The Washington Post.

Він виступив із різкою критикою дій Анкари, сказав, що вони викликають побоювання з приводу надійності Туреччини, як союзника США, після купівлі нею російських зенітних ракетних систем (ЗРС) С-400 та відмови приєднатися до санкцій Заходу проти РФ у зв’язку з військовою «спецоперацією». ” в Україні.

Менендес нагадав, що Туреччина прагне придбати кілька десятків нових винищувачів F-16, продаж яких вимагатиме схвалення як адміністрації президента США Джо Байдена, так і Конгресу. «Сподіваюся, адміністрація зверне на це увагу, коли розглядатиме [заявку Анкари на придбання] F-16, – додав голова комітету. — Вам слід сказати [президенту Туреччини Тайіпу] Ердогану, що треба поводитися інакше, якщо хочеш хоч якогось розгляду».

У свою чергу голова сенатської групи, яка займається пов’язаними з альянсом питаннями, Том Тілліс (республіканець від штату Північна Кароліна) наголосив: «Я думаю, що зрештою все вирішиться». Сенатор зазначив, що хоча США має «скільки завгодно важелів» для примусу Туреччини до співпраці, він би «не хотів доводити справу до цієї точки».

Раніше глава МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу повідомив, що переговори між Анкарою та Вашингтоном про постачання турецькій стороні американських винищувачів F-16 просуваються позитивно.

«Ми обговорили двосторонні відносини, зокрема в оборонній сфері. Розглянули питання постачання Туреччини літаків F-16. Переговори продовжуються позитивно», – сказав Чавушоглу після зустрічі з держсекретарем США Ентоні Блінкеном, передає TRT.

Туреччина запросила у США 40 винищувачів — F-16 Block 70 і 80 комплектів модернізації Block 70 для літаків, що перебувають на озброєнні її ВПС. Про бажання придбати F-16 в Анкарі заявили після її виключення із програми виробництва винищувачів п’ятого покоління F-35 у зв’язку з придбанням у Росії ЗРК С-400.

Поділитись