Туреччина готова розпочати військову операцію в Сирії у будь-який час

Туреччина готова розпочати військову операцію в Сирії у будь-який час

Газета Hürriyet не виключає, що рішення про проведення операції може бути прийняте після запланованої 30 травня телефонної розмови президентів РФ та Туреччини.

Турецька армія може розпочати нову військову операцію на півночі Сирії у будь-який час. Збройні сили країни перебувають у стані постійної готовності, рішення про проведення операції приймає політичне керівництво, повідомляє у понеділок газета Hürriyet із посиланням на главу Міноборони Туреччини Хулусі Акара.

“Турецька армія та поліція в тих районах (на кордоні з Сирією) перебувають у стані постійної операції та готові до нових операцій”, – сказав міністр. За його словами, час початку подібних операцій залежить від багатьох факторів, у тому числі від стадії їхньої готовності, умов місцевості, погоди. “І, останнє, – від політичної волі”, – додав глава Міноборони Туреччини.

Hürriyet не виключає, що рішення про проведення операції в Сирії може бути прийняте після запланованої в понеділок телефонної розмови президентів РФ та Туреччини. “Переговори [Тайїпа] Ердогана та [Володимира] Путіна з точки зору можливості проведення операції будуть визначальними”, – стверджує турецька газета.

Президент Туреччини повідомив 23 травня про підготовку до нової військової операції на півночі Сирії з метою розширення 30-кілометрової зони безпеки, створеної у жовтні 2019 року після операції “Джерело світу”. За даними місцевих ЗМІ, операція може розпочатися найближчим часом, у ній планується задіяти близько 50 тис. турецьких військовослужбовців та бойовиків сирійської збройної опозиції, які підтримує Туреччина.

В результаті раніше проведених Туреччиною на півночі Сирії операцій створено зону безпеки між містами Аазаз та Джераблус на північ від Алеппо, окупований Афрін, взяті під контроль прикордонні райони на схід від річки Євфрат.

Поділитись