НАТО не піде на компроміси щодо розширення, заявив Столтенберг

НАТО не піде на компроміси щодо розширення, заявив Столтенберг

НАТО не піде на компроміси щодо розширення організації та розміщення військ на сході, заявив генеральний секретар альянсу Йенс Столтенберг в ефірі Польського радіо.


“Ми зараз знаходимося в критичному моменті для європейської безпеки і маємо розмовляти з Росією серед іншого для того, щоб передати їй одностайну позицію всіх союзників, що ми не підемо на жодні компроміси, якщо йдеться про принцип. Кожна країна має право на вибір власної дороги та рішення, чи хоче вона належати до військового союзу, яким є НАТО, чи ні”, – сказав чиновник.

За його словами, для членів альянсу критично важливим є “право на захист усіх союзників”, яке, зокрема, вони можуть реалізувати через розміщення контингенту на сході Європи.

“Одночасно ми повинні розмовляти і тому ми запропонували діалог щодо контролю озброєнь, прозорості військових навчань, механізмів, що стосуються скорочення ризиків <…> інцидентів та багатьох інших питань”, – зазначив Столтенберг.

У середу в Брюсселі відбулося засідання Ради Росія – НАТО. На зустрічі заступник глави МЗС Олександр Грушко “чесно, прямо, без спроб обходити кути” вказав на те, що подальше погіршення ситуації у відносинах між Росією та Заходом може призвести до найнепередбачуваніших і найважчих наслідків для європейської безпеки.

Кремль наполягає на припиненні військової співпраці блоку з пострадянськими країнами, відмови від створення баз на їх території, обмеження на розміщення ударних коштів поблизу російського кордону, вивезення з Європи американської ядерної зброї та гарантії нерозширення НАТО на схід.

Столтенберг на вимогу Росії заявив про бажання Північноатлантичного альянсу відновити місію у Москві, а також російську дипломатичну присутність у штаб-квартирі в Брюсселі. Проте він висловився проти ідеї неприєднання України до блоку.

Поділитись