США мають намір оголосити Росію спонсором тероризму

США мають намір оголосити Росію спонсором тероризму

Конгрес США має намір розглянути можливість визнання Росії спонсором тероризму.

У листопаді та грудні 2021 року західні ЗМІ почали публікувати статті про можливе швидке «вторгнення Росії в Україну». У Кремлі у свою чергу неодноразово стверджували, що Росія не має агресивних намірів щодо України. При цьому речник президента РФ Дмитро Пєсков не виключив ймовірність провокацій для виправдання таких заяв і попередив, що спроби силового вирішення кризи в Донбасі матимуть найсерйозніші наслідки.

У свою чергу сенатори США запропонували надати у 2022 році військову допомогу Україні у розмірі 450 мільйонів доларів та закріпити за Росією статус «держави-спонсора тероризму». Документ під назвою «Акт, який гарантує Україні автономію шляхом зміцнення її оборони» (Guaranteeing Ukraine «Autonomy by Reinforcing its Defense Act», GUARD Act) був представлений сенатором Джимом Рішем.

Конгрес США має намір розглянути питання визнання уряду Росії спонсором тероризму.

«Кожні 180 днів державний секретар подає до відповідних комітетів Конгресу ухвалу, в якій вказується, чи відповідає уряд Росії вимогам критеріїв для визнання державою спонсором тероризму», — повідомляється на сайті найвищого органу законодавчої влади США.

При цьому у повідомленні наголошується, що держсекретар надаватиме дані до комітетів з міжнародних відносин та закордонних справ.

У свою чергу посол РФ у США Анатолій Антонов зазначив у Facebook, що американські політики через пресу запустили «міф про «неминуче російське вторгнення на Україну»», а «за вимогами законодавців «хворіше покарати» криється спроба впливати на Росію на тлі переговорів, що ведуться євробезпеки».

Раніше президент Росії Володимир Путін заявив, що Москва зацікавлена ​​у отриманні юридично зафіксованих гарантій, що виключають розширення НАТО на схід. 17 грудня міністерство закордонних справ Росії опублікувало проекти договорів із США та Північноатлантичним альянсом щодо гарантій безпеки, що виключають розширення НАТО на Україну.

Поділитись