На Івано-Франківщині «реабілітаційні» центри незаконно утримували людей

На Івано-Франківщині «реабілітаційні» центри незаконно утримували людей

У результаті спільної спецоперації поліцейські Головного управління Нацполіції в Івано-Франківській області припинили нелегальне функціонування закладів у м. Івано-Франківську та в с. Угринів, які під вивіскою реабілітаційних центрів для алко- та наркозалежних осіб незаконно утримували людей. Триває досудове розслідування, повідомляє Сектор комунікації поліції Івано-Франківщини.

Правоохоронці встановили, що до закладів під приводом реабілітації поміщали осіб з наркотичною чи алкогольною залежністю та незаконно та примусово утримували впродовж певного періоду часу та «лікували» за гроші, отримані шляхом від близьких родичів.

Дані заклади розміщувались у приватних будинках. Керівники даних «реабілітаційних центрів» не мали жодних дозвільних документів на зайняття таким видом діяльності та жодного відношення – до медичної сфери.

Схема виглядала наступним чином: на Івано-Франківщині у публічних місцях розповсюджувались оголошення про надання реабілітаційним центром допомоги у подоланні згубної залежності. Звісно, до них звертались люди, родичі яких мали такі проблеми. У телефонній розмові обговорювались подальші деталі.

Проживали утримувані у кімнатах по кілька осіб в умовах казармового положення. Лише іноді їх випускали у двір, але й там вони знаходились під пильним наглядом. Усі документи, які були у «пацієнтів» в наявності, відбирали і зберігали без доступу. Дзвінки та розмови по мобільних телефонах також контролювались.

На даний час продовжується розслідування кримінального провадження за ч.3 ст.146 (Незаконне позбавлення волі або викрадення людини) Кримінального кодексу України, у рамках якого встановлюються усі обставини та причетні до протиправної діяльності особи.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років.

 

Поділитись