МЗС Китаю відповіло на заяви США про “допомогу Росії”

МЗС Китаю відповіло на заяви США про “допомогу Росії”

США слід задуматися про свої дії в українському питанні та сприяти створенню умов для мирних переговорів, заявив офіційний представник МЗС Китаю Чжао Ліцзянь.

При цьому він назвав неприпустимим погрози на адресу Пекіна з боку Вашингтона. Раніше в держдепі заявили, що КНР дорого заплатить, якщо допомагатиме Росії обійти санкції. Як заявив прес-секретар держдепартаменту Нед Прайс, США разом із десятками союзників стягнуть з Пекіна високу ціну, якщо той почне постачання зброї Москві або допомагатиме в обході санкцій. Він підкреслив, що американці поки що таких дій не спостерігають, але пильно відстежують дотримання санкційного режиму.

“Китай в українському питанні завжди дотримувався об’єктивності та неупередженості, стояв на стороні миру та справедливості, ми рішуче виступаємо проти будь-яких необґрунтованих підозр, погроз та тиску щодо Китаю, ми також завжди виступали проти незаконних односторонніх санкцій та екстериторіальної юрисдикції, які не мають основи в міжнародне право”, — заявив дипломат. Він додав, що висловлювання Прайса зроблено в манері “світового жандарма”.

При цьому Чжао Ліцзянь назвав американську владу призвідником і рушійною силою української кризи і звинуватив їх у провокуванні нової “холодної війни”.

“США мають виявити відповідальність та сприяти врегулюванню української кризи належним чином, а також створювати необхідні умови та обстановку для проведення мирних переговорів між зацікавленими сторонами”, – зазначив він.

Поділитись