Молдова запропонувала забезпечити Україну електрикою з Придністров’я

Молдова запропонувала забезпечити Україну електрикою з Придністров’я

Енергосистеми із невизнаної республіки Придністров’я правобережної Молдови могли б забезпечити стабільність енергетичної системи України.

Як заявив держсекретар міністерства інфраструктури та регіонального розвитку країни Костянтин Боросан, Молдова може розпочати постачання електроенергії на допомогу Києву.

“Генеруючі потужності з Придністров’я не постачаються в Україну, але енергетичні системи Молдови та України пов’язані, і стабільна робота енергосистеми Молдови може у кризовій ситуації допомогти Україні стабілізувати свою енергосистему”, – зазначив держсекретар в ефірі каналу TV-8.

За словами Боросана, великим вузлом споживання електроенергії Молдови є Одеська область України, баланс якої дозволяє утримувати функціонування генеруючої потужності електростанції.

Раніше, 5 грудня, держпідприємство «Молделектрика» повідомило про збої в енергосистемі самої Молдови. У соціальних мережах із різних районів країни з’явилися повідомлення про миготливе світло.

2 грудня повідомлялося, що ризик нових масових відключень світла у Молдові залишається на високому рівні.

30 листопада стало відомо, що в Молдові режим надзвичайного стану, запроваджений через ситуацію в Україні та енергетичну кризу, з 6 грудня може бути продовжено на 60 днів. В уряді Молдови уточнили також, що необхідність продовження режиму НП пов’язана із «збереженими ризиками і загрозами, спрямованими на національну безпеку».

Раніше, 23 листопада, частина районів Молдови разом із Кишиневом залишилася без електроенергії. Як заявляв віце-прем’єр, міністр інфраструктури Андрій Спину, масові відключення електроенергії спостерігаються через ситуацію з енергетичною системою України.

Тоді президент Молдови Майя Санду дорікнула Росії за те, що вона залишила республіку без світла після ударів по об’єктах енергосистеми України.

Поділитись