Молдова відреагувала на “осідання” призначеного їй газу в Україні

Молдова відреагувала на “осідання” призначеного їй газу в Україні

Газ, який осів в Україні, є резервами Молдови і буде оплачений.

Про це у середу, 23 листопада, заявив віце-прем’єр республіки Андрій Спину. «Ті обсяги газу, які «Газпром» називає “осівшими” в Україні, — це наші заощадження та резерви, що зберігаються на складах. Нехай і тут буде ясно, що ці обсяги були і будуть повністю сплачені нашою країною», – написав Спину в Telegram-каналі.

Він зазначив, що весь газ, який постачається до Молдови, потрапляє в країну, просто до цього його частина нібито зберігається в Україні. За його словами, також Молдова зберігає частину резервного газу в Румунії. Наразі Кишинів уже має у сховищах понад 200 млн кубометрів газу.

Раніше, 22 листопада, у “Газпромі” зафіксували “осідання” в Україні частини газу, призначеного для Молдови. У компанії пояснили, що обсяг газу, який Росія подає на ГІС «Суджа», перевищує той, який Україна потім передає до сусідньої республіки. За попередніми підрахунками, на території України сумарно вже встигло «осісти» понад 52 млн. кубометрів.

У той же день у компанії також повідомили, що постачання природного газу до Молдови з грудня скоротяться на 56,5% від необхідного країні обсягу. Якщо в листопаді Молдова отримає 51% від необхідного країні обсягу газу, то в грудні очікуються постачання лише 43,5%.

Поділитись