Медведєв прокоментував домовленості щодо транзиту газу з Україною

Медведєв прокоментував домовленості щодо транзиту газу з Україною

Протокольні домовленості по газовому співробітництву між компаніями Росії і України повинні бути закріплені на практиці, заявив прем’єр-міністр Дмитро Медведєв.

Він вважає тепер безглуздими обговорення, як виносилися рішення по боргу в Стокгольмському арбітражному суді. Воно повинно виконуватися, і, розраховує глава уряду, таким же належним чином буде виконаний майбутній вердикт суду в Лондоні з обов’язку України за виданий держкредит.

У вихідні було оголошено про досягнення всіх домовленостей щодо газової співпраці з Україною з 1 січня наступного року. “Очевидно, що це компроміс, який потрібно було знайти”, – заявив Медведєв на нараді зі своїми заступниками. Тепер їх необхідно закріпити в конкретні угоди, підкреслив він: “Потрібно відстежити, щоб все, що належить, що випливає з цього протоколу, тому що це всього лише протокол поки, було реалізовано на практиці”.

Один з пунктів домовленостей – виплата “Газпромом” майже 3 мільярдів доларів за рішенням стокгольмського арбітражу.

“Безглуздо зараз аналізувати, яким чином приймалися ті чи інші судові рішення, – сказав прем’єр-міністр. – Ми виходимо з того, що ці судові рішення прийняті уповноваженим на той момент Стокгольмським арбітражним інститутом. Хоча цілком очевидно, що при прийнятті цих рішень не обійшлося без політики, і це було зафіксовано, по суті, безпосередньо в тексті”.

Голова уряду Росії виходить з того, що вердикт винесено компетентним судом і тому підлягає виконанню.
Зайнявши таку позицію, Росія розраховує, що належним чином будуть виконуватися і рішення інших іноземних судів у спорах, позивачем в яких виступає Москва. “Я маю на увазі, перш за все, спір щодо повернення держкредиту виданого державі Україна”, – пояснив Дмитро Медведєв.

Поділитись