Макрон зробив заяву щодо збереження здатності вести діалог з Росією

Макрон зробив заяву щодо збереження здатності вести діалог з Росією

Президент Франції Емманюель Макрон заявив, що попри підтримку України слід зберігати можливість діалогу з Росією.

Відповідну думку він висловив в опублікованому в четвер інтерв’ю в іспанській газеті “Паїс”. Макрон зізнався, що останніми тижнями не розмовляв зі своїм російським колегою Володимиром Путіним. При цьому президент Франції виступив за те, щоби “завжди зберігати здатність вести діалог”.

На його думку, “детонатором” конфлікту навколо України є явище, в основі якого лежить “криза, яку переживає російська модель і Росія як держава, яка шукає себе та своє призначення”.

“Я не думаю, що ця війна зародилася в європейських суспільствах, – додав він. – Я думаю, що корінь цієї війни насамперед у дуже глибокій кризі”.

“Росія – великий народ і велика нація територіально та історично”, – зазначив Макрон. “Засвоїти період після 1991 року було дуже складно. А коли справа доходить до народу, що географічно перебуває серед таких багатьох кордонів, який був вражений різними формами тероризму, чия демографія скорочується і який оточений демографічними гігантами, – пояснив президент. – Те, що поставлено на карту – це їхнє майбутнє”. “І вони зробили свій вибір”, – додав він.

Співрозмовник Макрона – письменник Хав’єр Серкас – пов’язав “приниження німців” з початком Другої світової війни. У зв’язку з цим французького лідера запитали, чи мав він на увазі це, коли закликав “не принижувати” росіян.

“Так, безумовно”, – сказав Макрон. Він заявив, що “поділяє занепокоєння”, пов’язане з можливістю початку війни між великими державами Європи.

“Багато європейців – і ми повинні також віддати належне американцям – мають велику ясність і силу, щоб підтримати Україну з першого дня, але також і більшу ясність у нашому бажанні, щоб війна не поширилася, – додав Макрон. – І саме тому у нас ніколи не було словесної чи іншої ескалації. Дуже важливо зберегти цю позицію, як навчає нас досвід”.

Поділитись