Макрон назвав Джонсона клоуном

Макрон назвав Джонсона клоуном

Президент Франції Еммануель Макрон у приватній бесіді назвав прем’єр-міністра Великобританії Бориса Джонсона клоуном, який «шукає цапа-відбувайла через провал Brexit», пише 2 грудня The Guardian.

Журнал Le Canard Enchaîné процитував президента Франції, який описав адміністрацію Джонсона як «цирк», а прем’єр-міністра дорікнув за спроби зобразити себе жертвою, щоб уникнути звинувачень за «катастрофічний» результат Brexit.

Макрон поскаржився на поведінку Джонсона після телефонної розмови, під час якої обговорювалася трагедія із загибеллю групи мігрантів, назвавши його вульгарною.

«Боджо розмовляє зі мною на повну міць, все йде добре, ми обговорюємо справи, як дорослі люди, а потім він влаштовує нам складнощі до чи після якимось несмачним чином. І це завжди той самий цирк», — наводить журнал слова Макрона.

Париж пропонував посадовцям Великобританії обробляти заяви про надання притулку мігрантам на французькій землі. Але Лондон назвав це «фактором тяжіння», який спонукає мігрантів знову приїжджати до узбережжя Ла-Маншу, і відмовив.

У суботу, 27 листопада, після публікації листа Джонсона в Twitter, в якому він закликав Макрона прийняти його п’ять пунктів плану щодо припинення трагедій з мігрантами, французький лідер відкликав запрошення в Італію міністра внутрішніх справ Великобританії Пріті Патель і висловився на адресу Джонсона.

«Сумно бачити, що великою країною, з якою ми могли б зробити величезну кількість справ, керує клоун. Brexit – це відправна точка цирку Джонсона», – сказав Макрон.

Колишній посол Франції в Лондоні Сільві Берманн заявила, що відносини між країнами “ніколи не були такими поганими з часів Ватерлоо”, пише The Guardian.

30 листопада Бельгія та Франція обговорювали з агентством Євросоюзу Frontex додаткові заходи щодо контролю за нелегальною міграцією через Ла-Манш. Приводом став інцидент, що стався в протоці 24 листопада, коли при спробі дістатися Великобританії затонув човен з мігрантами, внаслідок чого загинула 31 людина.

Ситуацію ускладнили і так непрості стосунки Лондона з Парижем і спровокувала дискусії про те, хто винен. Обидві сторони говорять про намір разом вирішувати міграційну проблему, однак насправді їм це не вдається.

Поділитись