Макрон: Європа переживає кризу цінностей та ефективності

Макрон: Європа переживає кризу цінностей та ефективності

Західні країни стикаються із кризою ефективності, заявив в інтерв’ю Le Point Еммануель Макрон.

На його думку, ліберальні демократії мають перебудуватися, а Заходу необхідно погодитися з існуванням безлічі моделей політичних систем та прагнути співпраці з ними.

“Захід – це простір цивілізацій, зі знаменитою історією, на якому були побудовані ліберальні демократії, верховенство закону, основні індивідуальні та колективні свободи, безліч мистецтв та культур, унікальна цивілізація у світі, а також модель виробництва, науки та інновацій, що призвела до останніх промислових революціям. Захід неоднорідний. Європа не Сполучені Штати. У нас різні соціальні моделі, різна відданість солідарності та братерству, концепція універсалізму дуже відрізняється від принципу мультикультуралізму.

Щоправда в тому, що Захід переживає кризу з погляду стабільності своїх цінностей та ефективності свого функціонування. Він також переживає демографічну кризу, оскільки населення решти світу зростає набагато швидше, тоді як Захід старіє. В результаті все більше Захід втрачає лідерство у промисловій, технологічній та військовій сферах. Спосіб думки, істини та історії також формується не тут. Отже, відбувається “децентрація” світу, що саме собою непогано. Нам просто потрібно думати про себе по-іншому у цьому світі та розуміти це.

Візьмемо приклад із давньої історії, коли перський цар Ксеркс після морської битви, яку він програв через шторм, наказав своїм воїнам висікти море, винне за поразку. Зіткнувшись з випробуваннями, що обрушилися на нас, ми можемо голосити і карати море. Ми також можемо, і це мій вибір, тверезо поглянути на ситуацію, зібратися з силами та боротися, щоб вплинути на перебіг стихії. Ця відмова від смертельного наслідку стає ще більш важливою у міру того, як прискорюються зміни у світі, оскільки ми живемо в епоху глибоких трансформацій та великих змін”, – сказав він.

Поділитись