Китай відіграє активну роль у досягненні миру в Україні – Сі Цзіньпін

Китай відіграє активну роль у досягненні миру в Україні – Сі Цзіньпін

Голова КНР Сі Цзіньпін під час дводенного візиту до Франції виступив проти критики його країни за тісні зв’язки з Москвою.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

«Ми проти того, щоб криза використовувалася для покладання відповідальності на третю країну, погіршення її іміджу та провокування нової холодної війни», – сказав Сі.

Китайський лідер наголосив, що Пекін не був джерелом цього конфлікту, не підтримує в ньому нічиєї позиції і не є його учасником.

Президент Франції Еммануель Макрон спільно з головою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляйєн, яка була присутня на частині переговорів із Сі Цзіньпіном у Парижі, закликали главу КНР використати свій вплив на Москву, щоб покласти край війні Росії проти України.

Пізніше у травні Сі прийматиме в Пекіні російського президента Володимира Путіна. На переговорах у Парижі глава КНР, однак, не висловив жодних намірів щодо тиску Пекіна на Москву. Сі обмежився лише загальним побажанням світу.

На прес-конференції в Парижі Сі Цзіньпін також заявив, що Китай відіграє активну роль у досягненні миру в Україні. Він зазначив, що Пекін виступає «за проведення у належний час міжнародної мирної конференції, визнаної як Росією, так і Україною, яка забезпечує рівну участь усіх сторін та справедливе обговорення всіх мирних планів».

«Історія знову і знову доводить, що зрештою конфлікти можна вирішити лише мирним шляхом», – додав глава КНР.

Поділитись