Китай хоче придбати у Німеччині одразу підприємства з виробництва газових турбін

Китай хоче придбати у Німеччині одразу підприємства з виробництва газових турбін

У 2023 році Китай мав намір придбати у Німеччині одразу два підприємства з виробництва та ремонту газових турбін. Проте ФРН не віддасть Китаю виробника газових турбін MAN.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

За угодою стояв гігант німецької індустрії Volkswagen. Бізнес із виробництва турбін дістався концерну 2018 року разом із машинобудівною компанією MAN Energy Solutions. Вона спеціалізується на дизельних моторах для суден і на енергетичному машинобудуванні. Продаж цього підрозділу і було закріплено в контракті з китайською компанією CSIC Longjiang Guanghan Gas Turbine.

Але прямим і непрямим співвласником компанії-покупця є корпорація China State Shipbuilding Corporation, виробник кораблів для військово-морського флоту КНР. Інший співвласник теж займається військовим виробництвом і перебуває під санкціями США, вказує німецька газета Handelsblatt.

У результаті уряд Німеччини наклав вето на угоду, спираючись на закон про зовнішньоекономічну діяльність, заборонивши передавати німецькі технології компанії, яка фактично є частиною військово-промислового комплексу КНР. За заборону угоди виступило міністерство економіки ФРН.

У ФРН зростає список відмов китайським покупцям. Так, у листопаді 2022 року Берлін заборонив продаж китайським інвесторам компаній Elmos і ERS Electronic, що займаються випуском напівпровідників.

Поділитись