Кравчук розповів про зустріч з Єльциним і Горбачовим напередодні розпаду Радянського Союзу

Кравчук розповів про зустріч з Єльциним і Горбачовим напередодні розпаду Радянського Союзу

Перший президент України, глава української делегації в Тристоронньої контактній групі (ТКГ) Леонід Кравчук розповів про можливості зберегти країну в складі СРСР.

Нею могли скористатися ще в 1991-му перед підписанням Біловезьких угод, розповів політик в ефірі каналу «Україна 24».

За словами Кравчука, керівники союзних республік розглядали можливість збереження СРСР і перетворення його в конфедерацію. Такі обговорення проходили в резиденції Ново-Огарьово.

«[Перший президент Росії Борис] Єльцин порадився з багатьма керівниками республік, я пам’ятаю, ми з ним сиділи вдвох і обговорювали цю тему. Він говорив: “Леоніде Макаровичу, а якщо ми запропонуємо замість федерації конфедерацію?»- розповів політик.

Він продовжив, що після цього він разом з Єльциним прийшов до президента СРСР Михайла Горбачова, який відхилив їх пропозицію. На думку Кравчука, тоді і стало ясно, що «нічого радикально Горбачов не збирається міняти». Політик припустив, що той хотів впроваджувати зміни, але зберегти систему, що було неможливо.

У грудні 1991 року керівники Української РСР, Української та Білоруської РСР уклали Біловезькі угоди, після ратифікації яких Радянський Союз перестав існувати. Незабаром Горбачов склав свої повноваження.

Поділитись