Країни Глобального Півдня хочуть прямих перемовин України з Кремлем

Країни Глобального Півдня хочуть прямих перемовин України з Кремлем

16 грудня у Саудівській Аравії відбулися таємні перемовини між Україною, країнами G7 та деякими країнами Глобального Півдня, що виявили суттєву розбіжність у баченні миру в Україні. Про це  повідомляє американське видання Bloomberg.

Перемовини були на рівні радників з питань національної обоорони. Їхня секретність сприяла більш відвертій дискусії щодо українською формули миру, яка, власне, і була темою таємної зустрічі.

Усі країни погодились з  прагненням України відстоювати власну територіальну цілісність та суверенітет, що узгоджується з принципами міжнародного права. Однак бачення миру у країн різниться. Україна наполягає, що фундаментом майбутніх мирних перемовин може бути лише виведення російських військ з її суверенної території. Тієї думки притримуються й країни Заходу, які не бачать у Путіна щирого бажання завершити війну та відмовитися від своїх першозаявлених цілей. Натомість країни Глобального Півдня вважають необхідними прямі перемовини між Україною та Росією, і бачать мир в Україні у самому припиненні бойових дій.

Київ прагне найближчим часом провести наступну зустріч  з обговорення мирного плану, запросивши на майбутній саміт понад 100 країн.

Поділитись