Колишній перекладач США в Іраку розповів подробиці арешту Саддама Хусейна

Колишній перекладач США в Іраку розповів подробиці арешту Саддама Хусейна

Американські військові при затриманні екс-президента Іраку Саддама Хусейна використали якийсь снодійний порошок, а також вкрали значну частину особистих речей колишнього лідера країни, розповів іракський перекладач, який співпрацював з американцями під час операції із затримання Хусейна.

За словами перекладача, приблизно через вісім місяців після початку роботи з американцями з’ясувалося, що Хусейн ховається на фермі в районі Ель-Маабар провінції Салах-ед-Дін. Вислідити екс-президента вдалося після того, як американці встановили стеження за одним із його охоронців.

При цьому самому перекладачеві не дозволили наблизитися до місця операції, тому що на ньому не було протигазу: у приміщенні та на фермі, де знаходився колишній президент, розпорошили присипляючий газ. У результаті вся ферма після операції виявилася покрита якоюсь білою речовиною, а всі тварини, що були там, померли.

Звідти вивели кількох людей. Після того, як їх вивели, я запитав, що це за люди. Мій офіцер сказав: це президент Саддам Хусейн і спецназ, спрямований, щоб його затримати, навіть нам заборонили наближатися до нього, – розповів чоловік.

Він додав, що в кімнаті, де проживав Хусейн, були дві пари ортопедичного взуття, дорогий одяг, парфуми та особисті речі — наручний годинник президента, кілька фотографій його сім’ї, а також цінні речі та особистий револьвер. Більшість цих речей, за словами перекладача, військові згодом «взяли на згадку».

Поділитись