Колишній канцлер ФРН пояснив події в Криму в 2014 році розширенням НАТО

Колишній канцлер ФРН пояснив події в Криму в 2014 році розширенням НАТО

Колишній канцлер ФРН і голова ради директорів «Роснефти» Герхард Шредер заявив, що анексія Криму Росією сталася через розширення НАТО.


Країни Східної Європи і до подій 2014 року могли прийняти рішення, чи хочуть вони бути в ЄС або в НАТО, зазначив Шредер в інтерв’ю виданню Spiegel.

Однак на цьому не закінчилося, потім дискусія пішла в інше русло і перш за все через Америку – про прийняття Грузії та України в НАТО. Це було не що інше, як стратегія оточення Росії, – вважає екс-канцлер.

Назвавши анексію Криму «порушенням міжнародного права», Шредер при цьому підкреслив, що таке твердження не зачіпає питання про причини, по якій жителі півострова “зробили вибір! на користь Росії. Імовірно, Україна вступила б в НАТО, як того хотіла Америка. Тоді Севастополь, один з найважливіших морських портів Росії, виявився б на території Альянсу, – вказав Шредер.

Раніше Герхард Шредер виступив з критикою зовнішньої політики російської влади. За його словами, Кремль перейшов межі, які не можна було переходити. Серед таких меж він назвав анексію Криму і атаки хакерів на бундестаг. Шредер додав, що влада Росії підтримують відносини з німецької ультраправої партією «Альтернатива для Німеччини» (АДГ).

Поділитись