Китай знизив рівень дипломатичних відносин з Литвою

Китай знизив рівень дипломатичних відносин з Литвою

Уряд Китаю ухвалив рішення знизити дипломатичні відносини з Литвою до рівня повірених у справах.

Як повідомило в неділю Центральне телебачення Китаю, цей захід викликаний відкриттям представництва Тайваню в Литві.

Як зазначається у заяві, КНР розглядає відкриття представництва Тайваню у Литві як порушення принципу одного Китаю та його територіальної цілісності, а також як втручання у свої внутрішні справи. “Китай висловлює у зв’язку з цим гостре невдоволення і рішучий протест і прийняв рішення знизити китайсько-литовські дипломатичні відносини до рівня повірених у справах”, – наводить телеканал заява офіційного представника МЗС КНР.

“Зважаючи на той факт, що політична підстава для дипломатичних відносин між Китаєм і Литвою на рівні послів була зруйнована, уряду КНР для відстоювання свого суверенітету та норм міжнародних відносин довелося знизити дипломатичні відносини з литовською стороною до рівня повірених у справах. Уряд Литви має понести всю повноту відповідальності, що випливає з цього”, – наголошується в повідомленні МЗС КНР.

Повірений у справах – це посада голови дипломатичного представництва. Відповідно до Віденської конвенції про дипломатичні зносини клас повіреного у справах є третім рангом глав диппредставництв після послів та посланців.

18 листопада у Вільнюсі відкрилося представництво Тайваню. Воно не матиме дипломатичного статусу, проте зможе надавати консульські послуги. Його керівником призначено Еріка Хуана, який очолює аналогічний офіс у Ризі, де він називається представництвом Тайбея. Своє представництво на Тайвані Литва розраховує відкрити на початку 2022 року.

Китай відкликав посла з Литви в серпні, а 3 вересня литовське МЗС повідомило про відкликання посла з Пекіна. Китай також задіяв економічні важелі: припинив вантажні залізничні перевезення до Литви, зменшив кредитний ліміт для литовських підприємств.

Статус Тайваню
Тайвань управляється своєю адміністрацією з 1949 року, коли на острів бігли залишки сил Гоміньдану на чолі з Чан Кайші (1887-1975), які зазнали поразки у громадянській війні в Китаї. З того часу Тайвань зберігає прапор і деякі інші атрибути Китайської Республіки, яка існувала на материку до приходу до влади комуністів. Пекін вважає острів однією з провінцій КНР.

Поділитись