Китай відзвітував про рекордне економічне зростання та рекордне збільшення ВВП

Китай відзвітував про рекордне економічне зростання та рекордне збільшення ВВП

Успішне відновлення від наслідків пандемії дозволило Китаю досягти рекордного економічного зростання, пише ЗМІ з посиланням на дані Державного статистичного управління КНР.

Темпи збільшення ВВП виявилися найвищими за 10 років і досягли 8,1 відсотка, відзвітувало відомство.

Обсяги економіки країни за 2021 рік перевищили 114 трильйони юанів — приблизно 18 трильйонів доларів. Промисловий сектор зріс на 8,2 відсотка, приблизно до 7,1 трильйона доларів, сільськогосподарський – на 7,1 відсотка, приблизно до 1,3 трильйона доларів, сфера послуг показала зростання 8,2 відсотка (до 9,59 трильйона).

Зріс і номінальний дохід душу населення — на 9,1 відсотка. Показник досяг 35 128 юанів, що становить приблизно 5,5 тисяч доларів. У сільській місцевості він виріс на 10,5 відсотка (близько 2,8 тисяч доларів), у міській — на 8,2 відсотка (приблизно 7,5 тисяч доларів). З урахуванням зміни цін зростання склало 9,7 та 7,1 відсотка відповідно.

Серед головних ризиків для китайської економіки у 2022 році експерти називають зниження споживчих витрат, перебої у постачаннях та песимістичні очікування. Занепокоєння фахівців викликає спад у споживанні, здатний негативно позначитися на внутрішньому попиті, і криза на ринку нерухомості, спричинена передбанкрутним станом великого забудовника Evergrande та закредитованістю багатьох інших учасників. Тому головним викликом для влади та компаній буде створення умов, які б дозволили населенню активно витрачати зароблене та накопичене.

Поділитись