Китай у травні викупить російську нафту, що поставляється трубопроводом CСТО

Китай у травні викупить російську нафту, що поставляється трубопроводом CСТО

Китай має намір прийняти в травні майже всю нафту, що поставляється російським трубопроводом CСТО (Східний Сибір – Тихий океан), при цьому для її транспортування почали використовуватися невеликі судна з подальшим навантаженням, пише Bloomberg.

Як повідомляє агентство з посиланням на суднових брокерів, на тлі скорочення кількості судновласників, які готові обслуговувати російські вантажі, покупці вдаються до “креативних” способів підтримки потоків нафти. При цьому нафту, що продається зі знижкою до світових еталонів, приваблює найбільших споживачів, таких, як Китай та Індія.

“Китай цього місяця має намір прийняти майже всі завантаження сорту CСТО, який часто йде в такі країни, як Республіка Корея та Японія, завдяки близькій відстані та простій логістиці”, – зазначає агентство.

За його інформацією, невеликі танкери, які підходять для ефективного перевезення вантажів з російського порту Козьміно, нині мають великий попит. Вони доставляють вантажі в південнокорейську Йосу, де їх перевантажують на танкери, що прямують до Китаю. Як зазначає агентство, цей процес незвичайний, тому що зазвичай російську нафту постачали безпосередньо до КНР.

Раніше віце-прем’єр Олександр Новак повідомляв, що РФ почала продавати нафту ряду нових покупців, і обсяг її постачань зріс у кількох напрямках, зокрема в країни Азіатсько-Тихоокеанського регіону. За його словами, розширення трубопроводу до Китаю CСТО – один із варіантів, як і будівництво нових портових потужностей. Для обговорення цих питань створено робочу групу.

Поділитись