ХАМАС та Ізраїль домовилися про повне припинення вогню

ХАМАС та Ізраїль домовилися про повне припинення вогню

У найближчі два тижні між Ізраїлем та ХАМАС може бути укладена угода про повне припинення вогню як мінімум на два місяці в обмін на звільнення заручників.

Про це пише New York Times.

Учасники переговорів розробили письмовий проект угоди, зібравши докупи пропозиції Ізраїлю та ХАМАС, які стануть предметом переговорів у Парижі в неділю 28 січня. У п’ятницю президент США Джо Байден поговорив по телефону з лідерами Єгипту і Катару, які виступають посередниками в переговорах з ХАМАС, щоб згладити розбіжності, що залишилися. До Парижа для участі в переговорах із ізраїльськими, єгипетськими та катарськими офіційними особами також прямує директор ЦРУ Вільям Бернс, пише NYT.

Згідно з проектом угоди, на першому етапі бойові дії припиняться приблизно на 30 днів, поки ХАМАС звільнятиме жінок, старих та поранених заручників. Протягом цього періоду обидві сторони опрацюють деталі другого етапу, у якому військові дії зупиняться ще місяць. На цьому етапі передбачається обміняти ізраїльських солдатів, що залишилися в заручниках, і цивільних осіб чоловічої статі. В обмін Ізраїль також звільнить якусь кількість палестинців зі своїх в’язниць, скільки саме – ще належить узгодити. Угода також може дозволити збільшити обсяг гуманітарної допомоги, яка надходить до Гази.

Джерела, близькі до переговорів, повідомили NYT, що якщо Ізраїль зупинить війну на два місяці, він, швидше за все, вже і після закінчення цього терміну не відновить її в тому ж ключі, в якому вів досі. Перемир’я також відкриє дорогу подальшим дипломатичним процесам, що може призвести до врегулювання ширшого конфлікту, що розгортається на Близькому Сході.

Поділитись