Індія та США проводять великі військові маневри у Ладаксі на кордоні з Китаєм

Індія та США проводять великі військові маневри у Ладаксі на кордоні з Китаєм

Збройні сили Індії та США розпочали триденні великомасштабні військові маневри у Східному Ладакху неподалік кордону з Китаєм.

Про це у вівторок із посиланням на джерела повідомляє газета Times of India.

За сценарієм спільних навчань індійські та американські десантники захоплюють плацдарм у глибині території умовного супротивника та забезпечують наступ танкових та механізованих військ за підтримки ударних вертольотів. Маневри проходять в умовах високогірної місцевості за температури мінус 20 градусів за Цельсієм за участю сотень військовослужбовців, які пройшли попередню акліматизацію.

“Мета маневрів полягає у тому, щоб дати сигнал Китаю утриматися від будь-яких дій щодо нагнітання напруженості на північних кордонах Індії”, – цитує газета слова джерел.

Індійсько-американські навчання у Східному Ладакху проходять на тлі військової напруженості між Індією та Китаєм у цьому районі, що виникла навесні 2020 року.

Нью-Делі та Пекін із середини минулого століття ведуть суперечку про належність прикордонного району на півночі Кашміру, а також території площею майже 60 тис. квадратних кілометрів на кордоні північно-східного штату Аруначал-Прадеш. Лінія фактичного контролю (кордону) між країнами, протяжність якої сягає 3488 км, проходить у тому числі в регіоні Ладакх. Восени 1962 року ця суперечка привела до великомасштабної прикордонної війни між Індією та КНР.

5-6 травня 2020 року у Східному Ладакху розпочалося небезпечне протистояння індійської та китайської армій. До нього призвели зіткнення біля озера Пангог-Цо 250 військовослужбовців двох країн, які повторилися в ніч із 15 на 16 червня в районі річки Галван і призвели до втрат з обох боків. У зв’язку з цим Індія та Китай перекинули в Ладакх важку артилерію, танки та авіацію, чисельність військових угруповань кожного з протиборчих сторін було доведено до 50-60 тис. осіб. Після серії переговорів на військовому та дипломатичному рівнях Індія та КНР у лютому цього року розпочали взаємне поступове відведення військ зі спірних районів на кордоні.

Поділитись