Євросоюз має намір витратити мільярди євро на зниження залежності від Росії

Євросоюз має намір витратити мільярди євро на зниження залежності від Росії

Євросоюз (ЄС) вирішив залучити понад €20 млрд., щоб знизити залежність від енергоресурсів Росії.

Гроші хочуть отримати рахунок продажу додаткових квот на викиди вуглецю. Про це повідомила газета Financial Times із посиланням на джерела. Раніше президент Росії путін заявив, що ЄС, відмовляючись від російських ресурсів, чинить «економічне самогубство».

Джерела розповіли FT, що Європейська комісія (ЄК) хоче на аукціоні продати частину сертифікатів на викиди парникових газів із резервного фонду. За планом мають бути продані від 200 до 250 млн сертифікатів.

Позбутися енергоносіїв із Росії ЄС планує до кінця десятиліття. Щоб створити нову інфраструктуру та налагодити альтернативні системи постачання, ЄС готовий виділити близько €200 млн.

Якщо сертифікати продадуть, ціни на вуглецеві квоти можуть впасти – в результаті знизиться використання вугілля, нафти та газу. Газета наголосила, що це може негативно вплинути на досягнення цілей ЄС щодо скорочення викидів.

Європейська система торгівлі квотами на викиди парникових газів (EU ETS) визначає допустимий рівень викидів для забруднюючих об’єктів. Потім ці дані поділяються на квоти, що розподіляються між об’єктами.

Поділитись