Євросоюз хоче підписати з Україною спільний договір про гарантії безпеки

Євросоюз хоче підписати з Україною спільний договір про гарантії безпеки

Євросоюз хоче підписати з Україною спільний договір про гарантії безпеки. При цьому він не носитиме юридично зобов’язуючого характеру або не міститиме пункту про відправку військ до України.

Про це пише Welt am Sonntag.

Договір планується підписати не пізніше початку липня. Угоди «стосуються політичної, військової та економічної допомоги і призначені для застосування доти, доки Україна не приєднається до ЄС та НАТО».

Текст уже узгоджено з боку ЄС і тепер обговорюється з Києвом.

У документі, з яким ознайомилася газета, йдеться: «Європейський Союз та його держави-члени відіграють ключову роль у безпосередній та довгостроковій безпеці та стійкості України за допомогою військової, громадянської, гуманітарної, фінансової, торгової та економічної допомоги, розміщення переміщених осіб, підтримка реформ, реконструкції, але також у вигляді обмежувальних заходів та дипломатичної підтримки».

Також «ЄС запевняє Україну в негайних консультаціях у разі подальших атак». Проте договір «виключає пряму участь солдатів ЄС разом із українськими солдатами у бойових діях проти Росії».

Втім, при цьому Брюссель обіцяє Україні продовження постачання летальної та нелетальної зброї та продовження навчання солдатів.

Водночас, «зобов’язання мають не більш юридично обов’язковий характер, ніж двосторонні угоди про гарантії безпеки», які з Україною вже підписали Німеччина, Данія, Франція, Італія, Фінляндія, Нідерланди та Латвія.

Поділитись