Європарламент намагається домогтися заборони ремонту “Північних потоків”

Європарламент намагається домогтися заборони ремонту “Північних потоків”

Європарламент (ЄП) закликає у рамках дев’ятого пакету санкцій запровадити ембарго на імпорт енергоносіїв із РФ.

Про це ЗМІ розповіли у ЄП. На думку авторів цієї ідеї, такий крок має надалі зробити безглуздим ремонт «Північних потоків» і фактично поставити під заборону будь-які відновлювальні роботи двох газопроводів, які з’єднують РФ та ФРН. При цьому Євросоюз поки що не може погодити поріг цін на нафту, а також інші заходи проти Росії у сфері енергетики та економіки. На цьому тлі у Брюсселі посилено працюють над списком персональних рестрикцій. При цьому країни Прибалтики та Польща наполягають на ухваленні нового санкційного пакету до 5 грудня та включенні туди стелі цін на нафту, запропонованої Варшавою.

Європарламент намагається закликати ЄС не допустити ремонту «Північного потоку» та «Північного потоку – 2» у рамках нового пакету санкцій. Як розповів депутат Європарламенту від ФРН Гуннар Бек, здійснити це пропонується за допомогою введення ембарго на імпорт енергоносіїв з Росії.

— Це означатиме, що всі держави-члени, включно з Німеччиною, будуть зобов’язані утриматися від намірів відремонтувати СП та СП-2. Такі наміри ЄП намагається просунути після голосування щодо резолюції про визнання РФ «країною спонсором тероризму». Міжнародна ізоляція має на увазі повну заборону на торгівлю, – зазначив він.

При цьому, за його словами, окрім відсутності відповідних повноважень у ЄП перешкодою буде і процес узгодження, оскільки багато країн об’єднання не готові на такий крок. Нагадаємо, 23 листопада ЄП більшістю проголосував щодо резолюції про визнання Росії «державою — спонсором тероризму» через її дії в Україні. Проте документ не несе юридичних наслідків для РФ.

— Щодо газу, то треба враховувати реальність: Росія нам ближча за Катар і надійніша за Алжир. Більше того, наслідки стратегії спільних закупівель газу Єврокомісії дуже погані. Ця стратегія, яка й без того суперечить суверенітету держав, може швидко обернутися фіаско, — сказав проросійський євродепутат від Франції Тьєррі Маріані.

Поділитись