Google, Amazon і Microsoft відмовили владі Гонконгу в доступі до даних клієнтів

Google, Amazon і Microsoft відмовили владі Гонконгу в доступі до даних клієнтів

Компанії Google, Amazon і Microsoft відмовилися надавати регулюючим органам Гонконгу доступ до хмарних сховищ, що містить фінансові дані клієнтів.

Про це повідомила в середу газета Financial Times з посиланням на джерела.

За їхньою інформацією, компанії вели переговори з Комісією з цінних паперів і ф’ючерсними операціями Гонконгу про умови надання доступу до своїх хмарних платформ з 2019 року. Відзначається, що поворотним моментом в обговоренні стало прийняття закону про забезпечення національної безпеки в Гонконзі в червні цього року. Як стверджують джерела, американські корпорації побоюються, що тепер в разі співпраці з представниками гонконгської адміністрації вони можуть стати жертвами рестрикцій з боку США.

Згідно з правилами гонконгського регулятора, компанії, що надають послуги хмарних сервісів, зобов’язані давати доступ до даних своїх клієнтів без їх попереднього повідомлення. При цьому формально ці правила не є частиною закону про нацбезпеки.

30 червня Постійний комітет Всекитайських зборів народних представників (вищий законодавчий орган КНР) прийняв закон про забезпечення національної безпеки в Гонконзі. Цей юридичний акт націлений на запобігання таких дій, як сепаратизм, тероризм, підрив державної влади і змову з іноземними силами. На території спеціального адміністративного району сформовані спеціальні органи, на які не поширюється юрисдикція гонконгської адміністрації. Подібне нововведення викликало критику з боку окремих західних країн, які порахували, що воно обмежує автономію Гонконгу.

14 липня президент США Дональд Трамп повідомив, що підписав законопроект про санкції проти Китаю у зв’язку з ситуацією в Гонконзі, а також виконавчий указ про скасування торгово-економічних преференцій Сполучених Штатів для цього спеціального адміністративного району КНР.

Поділитись