Франція зажадала від Росії повернути царські борги на 400 мільйонів доларів

Франція зажадала від Росії повернути царські борги на 400 мільйонів доларів

Депутат Франсіс Веркамер зажадав від уряду Франції роз’яснити, які заходи воно готове прийняти, щоб остаточно вирішити питання про російських виплати по облігаціях царських часів.

При цьому, за словами експертів, ніяких фінансових претензій щодо Москви бути не може, повідомляє RT. За даними видання, в запиті депутата Національних зборів Франції Франсіса Веркамера, направленому міністру з питань державної служби та бюджету Жеральдо Дарманену, підкреслюється, що уряду слід звернути увагу на права власників облігацій, виданих Росією в другій половині XIX – початку XX століть.

«Через 100 з гаком років внуки і правнуки розорених власників продовжують вимагати повернення вкладених грошей. Незважаючи на договір від 27 травня 1997 року, за яким уряд Російської Федерації погодилося виплатити $ 400 млн, власники облігацій залишаються потерпілими. Звичайно, їм повернули гроші, проте в більшості випадків виплати не відповідали реальним сумам облігацій », – цитує документ RT.

Веркамер також зазначив, що нащадки інвесторів хочуть роз’яснити, які заходи французький уряд готовий прийняти, щоб «сплатити кредиторську заборгованість і остаточно вирішити цю тяжбу». У свою чергу експерти розповіли виданню, що з точки зору міжнародного права питання було остаточно закритий на рівні урядів двох країн договором, підписаним в 1997 році.

За даними РІА «Новости», Міжнародна федеративна асоціація власників російських облігацій не раз робила спроби стягнути з Москви «повноцінну компенсацію» позик, отриманих Росією до 1917 року. Так, в лютому 2010 року президент AFIPER Ерік Саніта заявив, що має намір відсудити у Москви з урахуванням відсотків 100 мільярдів євро. Для забезпечення позовних вимог він пропонував через суд конфіскувати ділянку землі в центрі Парижа, придбаний Росією для будівництва духовного і культурного центру. У листопаді 2015 року Трибунал великої інстанції міста Париж відмовився задовольняти вимоги AFIPER.

Поділитись