Франція проводить перші військово-космічні вчення

Франція проводить перші військово-космічні вчення

На цьому тижні Франція проводить свої перші космічні військові навчання, щоб оцінити можливості щодо захисту своїх супутників і моніторингу в усі більш мілітаризованої просторі, яке стало ареною конфронтації між державами, повідомляє AFP.

Навчання AsterX – «данину поваги першому французькому супутнику» Asterix, запущеного в 1965 році, – організовані з 8 по 12 березня, є «першими для французьких армій і навіть першими в Європі», зізнався генерал Мішель Фрідлінг, керівник космічного агентства.

Вони являють собою, зокрема, «стрес-тест наших систем», щоб оцінити майбутні потреби і підтримати зростання нової команди, розквартированої в Тулузі, яка буде включати 500 осіб до 2025 року, уточнив він.

Сценарій навчань – повністю змодельований – починається з кризи між державою, наділеним космічним потенціалом, і державою, що має угоду про військову допомогу з Францією.

«Серія подій створює кризові ситуації або загрози для наших космічних сил, але не тільки», – пояснив він, додавши, що «фейковий ЗМІ і соціальні мережі» будуть присутні в сценарії.

Цими «подіями» є, наприклад, «ризиковане повернення» космічного об’єкта в атмосферу, за яким необхідно буде стежити, щоб попередити населення, якщо це необхідно, або «наближення до одного з наших стратегічних супутників».

Поділитись