Елітні військові Австралії вбили 39 афганців для посвячення в спецпризначенців SAS

Елітні військові Австралії вбили 39 афганців для посвячення в спецпризначенців SAS

Елітні військові Австралії вбивали афганців на церемонії посвячення в спецназ.

Це випливає з доповіді представника Міноборони генерал-майора юстиції Пола Бреретона (Maj Gen Justice Paul Brereton), повідомляє The Canberra Times.

Розслідування показало, що військовослужбовці австралійського контингенту з підрозділів SAS (Спеціальний полк авіадесантної служби) винні у вбивстві не менше 39 афганців поза поле бою. Ці звинувачення збудовані на свідченнях 400 свідків.

Відзначається, що в період з 2009 до 2013 року командири патрулів наказували новобранцем вбивати афганців, щоб вони таким чином пройшли «хрещення кров’ю». Жертвами виявлялися військовополонені, селяни і цивільні. Австралійцям вдавалося приховати безпричинні вбивства, так як потім їм вдавалося уявити загибель афганців в ході військових дій. Відомо, що тепер в відношенні 19 осіб почали розгляд, а один з батальйонів SAS розформують.

Відомо, що за міжнародним правом дії спецназу розцінюються як військові злочини. При цьому стверджується, що вище керівництво збройних сил про перегини нічого не знало. Керівництво Міноборони назвало розкрилися факти ганьбою.

Австралія ввела свої війська в Афганістан в 2001 році, а останні бойові підрозділи вивела в 2013-му. Всього у військовій кампанії взяли участь 25 тисяч австралійських військовослужбовців. З них загинули 40 осіб, ще 261 отримав серйозні поранення. Операція стала найтривалішою зарубіжної військовою кампанією в історії Австралії.

Поділитись