Двох російських дипломатів звинуватили в шпигунстві в Болгарії

Двох російських дипломатів звинуватили в шпигунстві в Болгарії

Прокуратура Болгарії звинуватила двох російських дипломатів в зборі інформації, що становить державну таємницю, з метою її передачі РФ. Про це йдеться на сайті відомства.

“В ході одного розслідування було встановлено, що з 2017 року по теперішній час громадянин РФ, який акредитований в Болгарії в якості першого секретаря в консульському відділі посольства Росії в Софії, проводив розвідувальну діяльність, збираючи інформацію про механізми виборчого процесу в Болгарії”, – йдеться в повідомленні.

В ході іншого розслідування прокуратура встановила, що з жовтня 2018 року по даний час інший російський громадянин, який є співробітником Торгового представництва Російської Федерації в Софії і має дипломатичний імунітет, збирав інформацію з галузі енергетики та енергетичної безпеки Болгарії, яку потім відправляв в штаб-квартиру російської розвідки в Москві. Для здійснення своєї діяльності він встановив контакти з болгарськими громадянами, які мали доступ до інформації в цій області.

“Не дивлячись на наявність підстав для притягнення їх до відповідальності, кримінальне провадження було призупинено на підставі Віденської конвенції про дипломатичні зносини”, – уточнили в прокуратурі Болгарії.

Як повідомляв ATR.ua, 4 грудня 2019 року Німеччина оголосила двох співробітників російського посольства персонами нон-грата у відповідності з 9-ю статтею Віденської конвенції про дипломатичні зносини від 18 квітня 1961 року. Зазначалося, що дане рішення пов’язане з розслідуванням вбивства громадянина Грузії в Берліні. На думку федеральної прокуратури Німеччини, до злочину причетна російська влади.

Поділитись