До смерті білоруського активіста може бути причетний “ескадрон смерті” Лукашенко

До смерті білоруського активіста може бути причетний “ескадрон смерті” Лукашенко

Там не виключають, що до смерті білоруського активіста може бути причетний “ескадрон смерті” Лукашенко.

Таємнича загибель білоруського активіста Віталія Шишова  в Києві викликала великий резонанс за кордоном. На Заході припускають, що його загибель може бути акцією залякування неугодних владі Білорусі опозиціонерів, які ховаються за кордоном. 

У США вже заявили, що будуть уважно стежити за ходом розслідування обставин смерті активіста. “Ми глибоко засмучені повідомленнями про трагічну загибель Віталія Шишова. Ми продовжимо уважно стежити за розслідуванням української влади про причини його смерті”, – заявив представник Держдепу Нед Прайс.

Він же сказав, що США засуджують триваючі жорстокі репресії проти білоруського громадянського суспільства та транснаціональні репресії з боку режиму Олександра Лукашенка. Прайс нагадав інцидент з вимушеною посадкою літака Ryanair , а також ситуацію навколо легкоатлетки Христини Тімановскій  на Олімпіаді в Токіо. З чого можна припустити, що Вашингтон не виключає зв’язку загибелі активіста з репресіями режиму Лукашенка.

До того ж, судячи із заяв, схиляються і в Євросоюзі. “Шокований повідомленнями про те, що білоруського активіста Віталія Шишова знайшли повішеним в київському парку. Він допоміг багатьом уникнути репресій режиму Лукашенка. Вдячний української влади за швидке відкриття розслідування обставин його смерті, в тому числі його можливого вбивства. Треба здійснити правосуддя”, – заявив верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики і безпеки Жозеп Боррель.

ООН закликала українську владу провести розслідування обставин зникнення та смерті білоруського активіста Віталія Шишова.

В Європарламенті теж не виключили, що за загибеллю Шишова стоїть режим Олександра Лукашенка. “Ще один кошмар. Ніхто не може відчувати себе в безпеці, Лукашенко вбиває власних громадян. На цей раз – в Україні”, – заявила депутат від німецьких “зелених” Віола фон Крамон.

“Вбивство громадянина Білорусі Віталія Шишова, керівника ГО” Білоруський дім “в Україні – це ще один акт міжнародного тероризму з боку режиму Лукашенка”, – додав литовський євродепутат Петрас Аустревічюс.

Поділитись