Дипломати з РФ пожалілися про невидачу Швейцарією віз росіянам для роботи в ООН

Дипломати з РФ пожалілися про невидачу Швейцарією віз росіянам для роботи в ООН

Влада Швейцарії разом із США відмовляється видавати візи російським дипломатам, які мають намір взяти участь у роботі органів Організації Об’єднаних Націй (ООН).

Таку заяву 27 липня зробила російський представник Ірина Тяжлова під час засідання робочої групи ООН відкритого складу міжнародної інформаційної безпеки, яке транслювалося на офіційному сайті ООН.

«З точки зору забезпечення ефективної роботи робочої групи ООН відкритого складу, першочергове значення має повноцінна участь держав у переговорному процесі. Звертаємо увагу на невиконання зобов’язань щодо прийому установ ООН не лише США, а й Швейцарією», – повідомила Тяжлова.

Дипломат зазначила, що російська сторона має «цілком конкретні претензії» до видачі віз московським експертам, які беруть участь у заходах у Женеві по лінії ООН, і назвала практику «відсікання представників держав від заходів під егідою організації під приводом штучно чинних візових перешкод» неприйнятною та дискримінаційної.

2 червня посол з особливих доручень РФ Григорій Машков повідомив про те, що влада США затримала йому видачу візи, через що він виступив із запізненням на засіданні комітету Ради безпеки ООН з нерозповсюдження ядерної, хімічної чи біологічної зброї. Він подякував американським колегам за те, що ті все ж таки видали йому візу і тим самим дали можливість виступити.

30 березня в посольстві Росії у Вашингтоні зазначили, що Держдепартамент США, вітаючи рішення про висилку російських дипломатів з країн Європи, суперечить своїм же заявам про прихильність до дипломатичної роботи. Російські дипломати закликали Сполучені Штати та їхніх партнерів відмовитись від деструктивного курсу на підрив дипломатії, особливо необхідної в умовах міжнародної напруженості.

Поділитись