Ціна на газ у Європі піднялася на 30 відсотків на тлі зупинки «Північного потоку»

Ціна на газ у Європі піднялася на 30 відсотків на тлі зупинки «Північного потоку»

Ціна газу в Європі на відкритті торгів піднялася на 30%, перевищивши позначку $2900 за 1 тис. куб. м на тлі повної зупинки поставок «Північним потоком».

Про це свідчать дані на сайті лондонської біржі ICE на 5 вересня.

За даними, вартість жовтневого ф’ючерсу на хабі TTF у Нідерландах зросла до $2900 за 1 тис. куб. м, або €279 за МВт · год.

«Газпром» 2 вересня заявив, що постачання по «Північному потоку» зупинено на невизначений термін через витік масла на газоперекачувальному агрегаті компресорної станції (КС) «Портова». Наступного дня стало відомо, що компанії Siemens нема де ремонтувати турбіни для «Північного потоку».

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков 1 вересня назвав кризовою ситуацію навколо «Північного потоку». Він зазначив, що агрегати для «Північного потоку» є дуже високотехнологічним обладнанням і навряд чи у світі можна знайти багато фірм, які здатні їх обслуговувати.

5 вересня експерти оцінили ймовірність поновлення роботи «Північного потоку». За їх словами, це можливо за умови щонайменше того, що в ЄС мають чітко роз’яснити санкційні режими Канади, Великобританії та ЄС щодо турбін Trent-60, придбаних для перекачування газу СП-1, а також дозволити Siemens укласти угоди на обслуговування обладнання.

Поділитись