Україна запропонувала постачати електроенергію до Німеччини

Україна запропонувала постачати електроенергію до Німеччини

Україна експортує електроенергію до низки країн Євросоюзу і готова розпочати постачання до Німеччини.

Про це заявив український прем’єр-міністр Денис Шмигаль 3 вересня в інтерв’ю агентству DPA.

«Україна наразі експортує свою електроенергію до Молдови, Румунії, Словаччини та Польщі. Але ми цілком готові розширювати наш експорт до Німеччини», – сказав прем’єр-міністр.

Шмигаль заявив, що Україна має достатню кількість електроенергії завдяки атомним електростанціям. Він має намір розповісти про подробиці цієї пропозиції під час візиту до Берліна та Брюсселя.

Український прем’єр-міністр у суботу, 3 вересня, має прибути до Берліна для зустрічі з федеральним канцлером Олафом Шольцем, яка запланована на 4 вересня.

26 лютого міністр енергетики України Герман Галущенко підписав указ про відмову від приєднання до енергомережі Росії через початок спеціальної операції. Повернення енергосистеми України до об’єднаної з Росією та Білоруссю мережі було заплановано на 27 лютого. Раніше з 24 по 26 лютого було проведено тестове відключення.

За даними видання Die Welt, з того часу Україна експортує від 400 до 700 мегават електроенергії до Європейського союзу та Молдови щодня.

Шмигаль повідомив про бажання України збільшити експортні квоти для ЄС у кілька разів. Він вважає, що це було б дуже добре для обох сторін — ЄС отримає більше енергії, а Україна — іноземну валюту, якої потребує.

Раніше, 3 вересня, представник Федерального мережевого агентства (ФСА) ФРН заявив про гарантовану надійність постачання газу до країни.

2 вересня канцлер ФРН Олаф Шольц заявив, що Німеччина не може дозволити собі повністю відмовитися від імпорту російського газу. Також він розповів, що в країні було запущено важливі процеси, пов’язані із заповненням сховищ, введенням в експлуатацію електростанцій та будівництвом терміналів для ЗПГ.

До цього, 24 серпня, віце-канцлер і міністр економіки ФРН Роберт Хабек повідомив, що з настанням осені в Німеччині громадські будинки опалюватимуться до 19 градусів задля економії. Він зазначив, що енергетична ситуація в країні залишається напруженою, тому Кабмін ФРН запроваджує нові заходи, які допоможуть заощадити енергію.

Поділитись