Ціна ф’ючерсів на газ у Європі зросла до 960 доларів за тисячу кубів

Ціна ф’ючерсів на газ у Європі зросла до 960 доларів за тисячу кубів

Ціни на газ у Європі відкрили торги зростанням на вісім відсотків, свідчать дані біржі ICE Futures.


Так, грудневі ф’ючерси за індексом голландського TTF (найліквіднішого європейського хаба) у перші хвилини торгів дорожчали до 960 доларів за тисячу кубометрів — на вісім відсотків порівняно з розрахунковою ціною попереднього торгового дня (880 доларів). До 10:18 мск котирування дещо зменшили темп: до 951 долара (сім відсотків).

На ситуацію на ринку впливає те, що до сьогоднішнього дня “Газпром” планував завершити закачування газу до російських підземних сховищ і розпочати нарощування запасів до Європи. Проте, як випливає з даних оператора газотранспортної мережі Німеччини Gascade, постачання газопроводом “Ямал — Європа” з польської ділянки до німецької залишаються на нулі, хоча реверс і знизився. У “Газпромі” заявляли, що через оголошені в Росії неробочі дні закачування в ПСГ триватиме до 8 листопада.

Європейський газовий ринок лихоманить уже кілька місяців. Ще на початку серпня ф’ючерси торгувалися на рівні 515 доларів за тисячу кубів, але до кінця вересня вони подорожчали більш як удвічі, а 6 жовтня підскочили до історичного максимуму — 1937 доларів. Потім було зниження, проте ціни продовжують триматися на високому рівні. Все це збільшує вартість електрики для мешканців ЄС.

Експерти пояснюють зростання цін низьким рівнем заповненості європейських газових сховищ, обмеженням пропозиції з боку постачальників та високим попитом на скраплений природний газ в Азії. Європа увійшла до сезону активного відбору газу з ПСГ, перебуваючи на багаторічному мінімумі за рівнем запасів палива. І якщо зима виявиться суворою, тобто ризик нового стрибка цін.

Поділитись