Британія відмовилася від суверенітету над архіпелагом Чагосом в Індійському океані

Британія відмовилася від суверенітету над архіпелагом Чагосом в Індійському океані

Британія відмовилася від суверенітету над архіпелагом Чагосом в Індійському океані. Це стратегічно важливі острови, на яких розташована ключова американська військова база у регіоні – Дієго-Гарсія. Тут базуються, зокрема, бомбардувальники далекого радіусу дії, які раніше активно були задіяні під час воєн в Іраку та Афганістані.

Тепер, після кількох десятиліть переговорів, острови передаються Маврикію – африканській острівній державі.

У Британії опозиція з Консервативної партії вже розкритикувала прем’єра-лейбориста Кіра Стармера – там кажуть, що Маврикій є союзником Китаю.

Проте формально для військової присутності США та Британії в регіоні мало що зміниться: замість прямого володіння островом Дієго-Гарсія англійці орендували його на 99 років. Тобто розташована на цьому атоле військова база, зокрема, літаковий аеродром, продовжить функціонувати. У той же час, якщо уряд Маврикія з якоїсь причини займе жорстко антиамериканську та антибританську позицію, то він може спробувати відіграти домовленості з бази назад.

База має стратегічне значення, оскільки острів знаходиться в центрі Індійського океану та дозволяє контролювати важливі морські шляхи на перетині Близького Сходу та південно-східної Азії.

Для звільнення місця під будівництво цієї бази англійці та американці в середині минулого століття відселили тисячі мешканців народності чогос. Тепер їх почнуть переселяти назад.

Загалом суперечка між Маврикиєм та Британією про цей архіпелаг триває з 60-х років. Маврикій звинувачував Лондон у колоніальному захопленні островів. У Британії заявляли, що купили їх за три мільйони фунтів.

У лютому 2019 року Міжнародний суд ООН зобов’язав Великобританію передати контроль над архіпелагом Чагос у державі Маврикій і «завершити деколонізацію території з урахуванням реалізації права мешканців на самовизначення», визнавши незаконним включення островів у 1965 році до складу британських володінь.

Поділитись