Боррель: G20 не налаштовані проти Росії

Боррель: G20 не налаштовані проти Росії

Глава дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель заявив, що антиросійська позиція не переважає серед членів Великої двадцятки (G20).

На його думку, багато країн не хочуть приймати чиюсь сторону.

Жозеп Боррель зазначив, що країни G20 засуджують проведення спецоперації, але багато хто утримується від вжиття заходів. Він також додав, що деякі країни-учасниці більше переймаються наслідками конфлікту в Україні для себе і не налаштовані проти Росії.

«Інші скаржаться на „подвійні стандарти“ або просто хочуть зберегти добрі двосторонні відносини з Росією. І багато хто залишається невизначеним і не хоче приймати чийсь бік, тому що це поставить під загрозу їхні геополітичні інтереси», — написав Боррель у блозі на сайті Дипломатичної служби ЄС після саміту G20.

Боррель нагадав, що у березні 140 країн засудили проведення спецоперації, але про те, що робити далі, і про наслідки воєнних дій думки розходяться.

«Велика сімка» і країни-однодумки єдині в осуді, і санкціях проти Росії, і в спробах притягнути до відповідальності режим. Але інші країни, і ми можемо говорити тут про більшість Глобального Півдня, часто дотримуються іншої точки зору», – сказав Боррель.

Нагадаємо, 7-8 липня на Балі відбулася нарада глав дипвідомств країн G20. Росію представляв Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров. Глава російського дипвідомства провів низку двосторонніх зустрічей, проте втік раніше запланованого.

Поділитись