Foreign Policy: Польща може перехопити лідерство серед країн Євросоюзу

Foreign Policy: Польща може перехопити лідерство серед країн Євросоюзу

Бажання президента Франції Еммануеля Макрона та німецького канцлера Олафа Шольца повернутися до партнерських відносин із Москвою може призвести до підвищення у Євросоюзі ролі країн Східної Європи на чолі з Польщею.

Про це пише у матеріалі для американського журналу Foreign Policy аналітик Еоін Дреа.

Автор публікації зазначив, що позиція Берліна та Парижа стала причиною значної недовіри до них із боку членів ЄС зі східної частини Європи. На цьому фоні Варшава взяла на себе лідируючі позиції щодо підтримки України.

— Відсутність значних та оперативних поставок зброї на Україну з боку Німеччини та Франції, марні спроби домовитися з президентом Володимиром Путіним та довге коливання щодо того, чи хочуть вони, щоб Україна здобула перемогу, говорять про їхнє бажання не інакше як повернутися до звичайних партнерських відносин із Росією, – вважає оглядач.

На його думку, керівники східноєвропейських країн можуть піти на приклад Угорщини, яка неодноразово блокувала ключові рішення Євросоюзу. Наголошується, що усунення балансу сил на схід може знизити можливості ЄС у досягненні консенсусу під час ухвалення рішень.

Минулого понеділка, 20 червня, глава європейської дипломатії Жозеп Боррель заявив, що країни, які бажають купувати російське продовольство та добрива, можуть це робити абсолютно вільно.

Поділитись