Болсонару заявив, що не планує очолювати опозицію у Бразилії

Болсонару заявив, що не планує очолювати опозицію у Бразилії

Екс-президент Бразилії Жаїр Болсонару заявив у середу перед вильотом із США, де перебував останні три місяці, що не планує стати лідером бразильської опозиції.

«Ліберальна партія, в якій я перебуваю, має майже 20% крісел у Палаті депутатів і в Сенаті. Я не очолюватиму жодну опозицію. Маючи за плечима 28 років депутатського досвіду, 4 роки президентства, 2 роки в муніципальних депутатах та 15 років армійської служби , я братиму участь у діяльності моєї партії та співпрацюватиму з тими, хто цього захоче», – цитує його газета Folha de S.Paulo.

Соціаліст Луїс Інасіу Лула да Сілва, який переміг Болсонару у другому турі виборів, обійняв посаду 1 січня. Розрив між ними становив близько 2 млн. голосів. Консерватор не визнав поразки, а його прихильники масово виходили на вулиці та до гарнізонів збройних сил з вимогою не допустити вступу на посаду Лули та Сілви. Наприкінці грудня 2022 року колишній президент виїхав до США. Напередодні у Ліберальній партії заявили про готовність зробити Болсонару своїм «почесним головою».

Як очікується, Болсонару повернеться до Бразилії рейсом з Орландо 30 березня о 07:10 за місцевим часом. За даними місцевих ЗМІ, після прильоту його як колишнього главу держави мають зустріти співробітники Федеральної поліції. Залишити аеропорт самостійно з рештою пасажирів йому не дозволять. Стверджується, що це робиться для забезпечення штатної роботи повітряної гавані, оскільки, як очікується, там главу держави зустрічатимуть численні прихильники.

У себе на батьківщині Болсонару проходить фігурантом у кількох справах. Щодо нього розпочато розслідування щодо причетності до насильницьких маніфестацій та актів вандалізму 8 січня. У прокуратурі вважають, що Болсонару міг бути їхнім духовним натхненником, ідеологом та підбурювачем. Крім того, його також можуть допитати через спробу незаконного ввезення в країну прикрас, подарованих йому та його дружині в 2021 році Саудівською Аравією.

Поділитись