ВМС Бразилії затопили в Атлантиці свій єдиний авіаносець “Сан-Паулу”

ВМС Бразилії затопили в Атлантиці свій єдиний авіаносець “Сан-Паулу”

Бразилія затопила в Атлантичному океані свій єдиний авіаносець Сан-Паулу.

Судну заборонили заходити у внутрішні води країни, оскільки воно могло сісти на мілину. Повідомлення про це з’явилось на сайті бразильських ВМС. Там зазначається, що затоплення було «контрольованим».

Авіаносець вивели зі складу ВМФ країни два роки тому та продали турецькій компанії Sök. Сума операції склала 1,9 млн. доларів. У Туреччині судно мали розібрати на частини. Однак після того, як корабель прибув до Середземного моря, влада країни відкликала дозвіл на стоянку.

Тоді авіаносець повернули до Бразилії. Але і там влада вважала його небезпечним і заборонила наближатися до узбережжя. У бортах були дірки і корабель міг будь-якої миті піти на дно. В результаті судно затопили за 350 км від берега, на глибині 5 тисяч метрів. Військові запевняють, що під час виборів району враховували судноплавні шляхи, і навіть вплив на екосистему океану.

Однак екологи вважають, що поява на дні океану авіаносця завдасть шкоди навколишньому середовищу. На судні багато забруднюючих речовин. Наприклад, азбест, хлорфторвуглеці, мікропластик, важкі метали.

Поділитись