Болгарія переконала Євросоюз відключити SWIFT та заморозити активи ЦБ РФ

Болгарія переконала Євросоюз відключити SWIFT та заморозити активи ЦБ РФ

Влада Євросоюзу зважилася на відключення платіжної системи SWIFT і заморожування активів Центробанку Росії лише після того, як їх у цьому змогли переконати тодішній прем’єр Болгарії Кирил Пєтков і міністр фінансів Асен Василев, пише в середу німецьке видання Welt з посиланням на самих політиків.

Видання нагадало про те, що 25 лютого Пєтков відвідав засідання Європейської Ради, де він пройшовся “від одного свого колеги до іншого” та попросив підтримати ідею відключення SWIFT та заморожування активів Центробанку Росії.

“Його пропозиція: від’єднати Росію від платіжної системи Swift і заморозити європейські активи російського Центробанку. У багатьох глав держав були сумніви, але зрештою Європейська комісія підтримала цей крок”, – пише видання, яке поспілкувалося з Пєтковим.

У той же час голова болгарського Мінфіну Асен Василев взяв участь у зустрічі міністрів фінансів ЄС Ecofin у Парижі. І там, як пише видання, теж “панувала” нерішучість, хоча Василев вимагав негайного прийняття рішень.

В інтерв’ю Welt і Пєтков і Василев підтвердили цю інформацію, а останній описав свій виступ перед Єврокомісією, яку, як вважає колишній болгарський міністр, він зміг переконати розповіддю про долю Болгарії після Другої світової війни, де, на його думку, радянська влада почала переслідувати інакодумців.

Поділитись