Bloomberg: ЄС ввів санкції проти Лукашенка

Bloomberg: ЄС ввів санкції проти Лукашенка

Євросоюз ввів санкції проти президента Білорусі Олександра Лукашенко і розширив чорний список в зв’язку з президентськими виборами в країні.


Євросоюз вважає президента Білорусі відповідальним за репресії до і після президентських виборів в країні.
Крім Лукашенко, в чорний список внесли ще 14 білоруських чиновників. Серед них, зокрема, значиться син глави держави Віктор Лукашенко. Всім фігурантам списку заборонять поїздки в ЄС, а також заморозять їхні активи на території союзу.

Вибори президента Білорусі відбулися 9 серпня. На них, за даними ЦВК, в шостий раз переміг Лукашенко, який набрав 80,1 відсотка голосів. Опозиція ці результати не визнає і вважає переможницею Світлану Тіхановську. Відразу після виборів по всій країні почалися масштабні акції протесту.

При розгонах акцій силовики застосовували сльозогінний газ, водомети, світлошумові гранати, гумові кулі. За офіційними даними, за перші дні протестів затримали понад 6,7 тисячі учасників протесту, сотні людей, в тому числі близько 130 співробітників правоохоронних органів, постраждали. Влада офіційно підтвердили загибель трьох учасників протесту.
Лукашенко заявив, що білоруси “побачили обличчя Майдану у всій красі”.

Акції протесту тривають досі, найбільш масштабні проходять у вихідні дні.

Поділитись