Білоруський активіст розповів про тортури над протестувальниками в СІЗО Мінська

Білоруський активіст розповів про тортури над протестувальниками в СІЗО Мінська

Суд засудив колишнього лідера «Молодого Фронту» до 15 діб арешту.

І хоча Дмитро пройшов через багато, такі скотинячі умови він побачив вперше. Люди сплять на бетонній підлозі – вертухаїв не дають матраци та білизну. У камерах взагалі немає ніякої води – не можна ні помити руки, ні навіть змити унітаз. Замість побиття режим тепер принижує людей антилюдськими умовами і труїть антисанітарією.

“Куди дивиться санітарно-епідеміологічна служба Мінська? Куди дивиться оперативний центр МНС? Мабуть, на додачу до коронавірусу нам не вистачає вогнища епідемії черевного тифу в 2-мільйонному місті”.

Дмитро Дашкевич ось уже понад 20 років бореться з диктатурою Лукашенка. У 2001 році був захисником «Куропат», коли влада вирішила прокласти через кладовище жертв сталінських репресій кільцеву дорогу. У 2006 році, у віці 25 років, він був засуджений на 1,5 роки колонії за політичною статтею. У 2010 році його превентивно посадили на 2 роки перед президентськими виборами. Безліч раз засуджувався до «добі» – сидів на Окрестіна буквально місяцями. Під час другої захисту Куропат у 2017 році також був засуджений до адміністративного арешту. І жодного разу за цей час Дмитро не повідомляв про такі жахливі умови утримання.

До речі, 29 жовтня Дмитро планував провести в Куропатах «Ніч розстріляних поетів». В одну тільки ніч з 29 на 30 жовтня 1937 року сталінський режим розстріляв понад 100 представників білоруської інтелігенції. Акція відбудеться в будь-якому випадку. Ми вшануємо пам’ять загиблих та проявимо свою солідарність з тими, хто потрапляє під репресії сьогодні.

Поділитись