“Відкриті медіа”: Лукашенко запропонував Тіхановській таємну угоду

“Відкриті медіа”: Лукашенко запропонував Тіхановській таємну угоду

Білоруська влада неофіційно пропонувала лідерові білоруської опозиції Світлані Тіхановській закликати до припинення вуличних протестів в країні в обмін на звільнення політв’язнів і зокрема її чоловіка Сергія, який знаходиться під арештом з травня.

Про це пишуть “Відкриті медіа” з посиланням на джерело в оточенні Тіхановської. За словами ще однієї з наближених до неї людей, вона відмовилася, зазначивши, що чоловік би не пробачив їй такого вчинку. 10 жовтня, під час першої за чотири місяці телефонної розмови Тіхановський закликав дружину “бути жорсткіше” і продовжувати зустрічі зі світовими лідерами. Незабаром після цього, 13 жовтня, Тіхановська оголосила білоруській владі ультиматум і дала на виконання його умов 13 днів.

Світлана Тіхановська зажадала, щоб президент Білорусі Олександр Лукашенко оголосив про свій відхід, щоб на вулицях припинилося насильство, а все політв’язні були звільнені. При невиконанні цих вимог Тіхановська анонсувала з 26 жовтня національний страйк всіх підприємств, блокування доріг, обвал продажів в державних магазинах.

За словами прес-секретаря Тіхановської Анни Красуліної, з 26 жовтня в Білорусі має розпочатися “безстрокова народна непокора”. Вона зазначила, що відразу після серпневих виборів у білоруської опозиції не було організованої структури і спільнот для проведення ефективної акції непокори. Тепер, за її словами, все інакше, а Тіхановську до того ж визнала міжнародна спільнота.

За даними видання, перед оголошенням ультиматуму з Тіхановською в Вільнюсі зустрічалися кілька інших лідерів білоруської опозиції. Джерело в штабі політика назвало ультиматум єдино можливою відповіддю на дії Лукашенко, який кулуарно запропонував заарештованим опозиціонерам взяти участь в зміні Конституції і в той же час посилив силове придушення протестів.

Поділитись