Білорусь пішла на нафтовий шантаж Росії

Білорусь пішла на нафтовий шантаж Росії

Після візиту радника з нацбезпеки президента США Джона Болтона в Білорусь активізувалися розмови про закупівлі американської нафти, які нібито були узгоджені на переговорах.

Раніше повідомлялося про те, що Мінськ найняв вашингтонського лобіста, щоб домогтися скасування санкцій на постачання чорного золота. На думку аналітиків, Білорусь в черговий раз шантажує Росію з метою домогтися від неї поступок по нафтовому питання, як це вже траплялося в минулому.

З 1 вересня Білорусія підвищила тариф на транзит сировини по нафтопроводу “Дружба” на 3,7%. Це було виправдано тим, що республіка таким чином компенсує втрати від “брудної” російської нафти, від якої раніше відмовилися Польща, Німеччина, Чехія та Угорщина.

Ця звістка надійшла через кілька днів після візиту в країну американського радника з нацбезпеки Джона Болтона. Не виключено, що ці дві події пов’язані і є частиною білоруської стратегії нафтового шантажу.

Як відзначали експерти, візит Болтона незадовго до затвердження дорожньої карти щодо подальшої інтеграції Білорусі та Росії не міг сподобатися Москві. Як і спекуляції про закупівлі американської нафти замість російської. Однак Кремль постарався не подавати вигляду.

“Це суверенна справа Білорусії”, – прокоментував можливість поставок енергоносіїв з США в Білорусію прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков. – Це питання економічної доцільності.

Експерт підкреслив, що раніше Білорусія також пробувала закуповувати нафту в Азербайджані і в Казахстані, але ніколи в історії вона не обходилася їм дешевше, ніж в Росії. США зі свого боку не підуть на пільгові умови для Мінська, так як нестачі клієнтів у них немає. Висока вартість транспортування американських енергоносіїв в Європу ставить під питання їх конкурентоспроможність на європейському ринку, тому Вашингтон докладає таких зусиль для просування своєї індустрії на офіційному рівні.

Фото РИА Новости.

Поділитись